Yirmi yıl önce 78 kişi, Osmanlı Sadrazamı Şehit Ali Paşa mülklerinin varisleri olduğuna dair yasal delilleri kullanarak Üsküdar’daki bir mülk üzerinde hak iddia etti. Ancak mahkeme, “Karar üzerinden beş yıl geçtikten sonra hiçbir hak iddia edilemez.” diyerek başvuruyu reddetti.
Osmanlı Sadrazamı Silahdar Damat Ali Paşa 2002 yılında Harran Asliye Hukuk Mahkemesine başvurdu. Varislerin paşanın torunları ve çocukları olduğuna karar verdi. Yargıtay 18. Aynı yıl hukuk departmanı tarafından onaylanan bir karar ile kesinleşti. Torunları olduklarını kanıtlayan kişiler ise Sadrazamın mallarına göz dikti.
2002 yılında Osmanlı Sadrazamı Şehit Ali Paşa’nın torunları olduğunu iddia eden 78 kişi Harran Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, mirasçıların sadrazamın çocukları olduğuna karar verdi. Yargıtay’ın aynı yıl onandığı 18. Hukuk Dairesi kararı kesinleşti.
Sadrazamın torunları büyük dedelerinden kalan bu malların peşine düştü. 78 ayrı varis ortaya çıktı ve bu varisler büyük miras için bir araya geldi. Bu durumu şüpheli ve çıkarcı göre mahkeme davalılara mirasın verilmemesi kararını aldı.
Zaman Aşımına Uğradı
İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açan mirasçılar, Şehit Ali Paşa Vakfı’nın bugünkü değerini sıraya koyarak tüm mal varlığı ve gelirlerini kesinleştirdi. 78 varis yasal çıkarları için birleşti.
İstanbul Vakıf Bölge Müdürlüğü tarafından atanan bir avukat davaya cevaben şunları söyledi: “Çıkarlar hususunda 78 kişinin birleştiği düşüncesi ile mahkemenin görevsizlik kararı vermesini istiyoruz.”
Mahkeme, 78 davacının davasını beş yıl içinde açmadıkları gerekçesiyle reddetti. Sınırlamalar tüzüğünden bakılarak verilen Gerekçeli Kararda şöyle denilmektedir: “Olaydan yirmi iki yıl sonra verilen bu karar kesindir. Ancak, davacıların talepleri beş yılla sınırlıdır. Bu süre dolduğundan, davacıların davalarının zamanaşımına bağlı olarak reddine karar verilmiştir. “
Neden Dava Reddedildi?
78 varis, Şehit Ali Paşa Vakfı arazisinin Vakıf Bölge Müdürlüğü’ne ait olduğunu tespit etti. Bu durumun karşısında varisler dava açtı bu süreçte Üsküdar arazisinin bir kısmına el koydu.
Bu kararın ardından da İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açan mirasçılar, bu kez Şehit Ali Paşa Vakfı’nın tüm mal varlığı ve gelirlerinin teşekkülüne ve bugünkü değerlerinin tespitine karar verdiler. 78 mirasçı açılan davada malları ve mallardan elde edilen parayı faizi ile birlikte verilmesini istedi.
İstanbul’daki Vakıf Bölge Müdürlüğü’nden bir avukat davaya cevaben şunları söyledi: “Bu nedenle mahkemeden yetersizlik kararı vermesini istiyoruz.” dedi.
Fakat İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi 78 davacının açtığı davayı beş yıllık geri çekme süresi içinde açılmadığı gerekçesiyle reddetti.
Sadrazam Silahdar Damat Ali Paşa Kimdir ?
Erken yaşta saraya giren şehit Ali Paşa, padişahın dikkatini çekmiş ve çeşitli eksiklikleri olsa da bence liyakatini, nizamını ve disiplinini herkes göstermiştir. Saray tarafları da onu kanatları altında tutmuş, onun himayesini altına almıştır. Bilim camiasının izin verdiği kadar öğrenen paşa okumayı bir tutku haline getirmiştir. Zaman ilerledikçe büyük bir kütüphanede oluşturmuştur. 35 yıllık hayatı boyunca pek çok sevap ve amel biriktirmiş, üç buçuk yıl sadrazamlık yapmış ve Osmanlı İmparatorluğu tarihinde büyük bir yer edinmiştir. Aslında siyasi tarih kaynaklarının yanı sıra Osmanlı İmparatorluğu’nun kültür tarihinde oldukça yaygın bir şahsiyettir. Onu önemli bir figür haline getirdiğini niteliklerden biri, politik kafesin ötesine geçerek kitaplarla, bilimle ve bilim adamlarıyla normların biraz ötesinde meşgul olmasıdır. Ayrıca devlet işlerinde disiplini, düzeni ve liyakat konusundaki tavrı takdire şayandır. Yaşadığı çileden, genç olmak için cesareti ve büyük hedefleri olan idealit bir politikacı gibi Osmanlı’da varlığını sürdürmüştür.