Kışın mevsiminin gelmesi ve yüksek faturaların cepleri yakmasıyla doğalgaz, davaların odağı haline geldi. Doğalgaz sektöründe, 16 milyona yakın aboneyi etkileyen çok önemli bir dava bulunuyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’den “doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği”nin askıya alınmasını ve yürürlükten bazı maddelerin kaldırılmasını talep etti. Yaşanan sayaç sorunları veya yanlış ölçümün nedeniyle faturalara karşı dava açtı. Şirket, Borçlar Kanunu’na atıfta bulunarak, kanunun “zaman aşımı”nın 10 yıl olduğunu açıkladı. Şirket, bu durumun “haksız zenginleşme getirisi” ne yol açtığını iddia ediyor.
Türkiye bir yılda yaklaşık 50 milyar metreküp doğalgaz tüketiyor. Doğalgaza olan bu yüksek talebin tamamına yakını ithalatla karşılanmaktadır. Gaz boru hattı ile Rusya, Azerbaycan ve İran’dan ithal edilir. Bunun yanında Türkiye de Katar, ABD ve Cezayir gibi ülkelere de LNG satın almaktadır.
İthal edilen doğalgaz, elektrik üretimi, sanayi ve evsel ısıtma için kullanılır. Bu alanlarda olan yoğun kullanım bu gaza olan ihtiyacın oldukça büyük olduğunun göstergesidir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Dairesi, şehir merkezlerinden sonra ilçelere de doğalgaz taşımak istiyor. Buna yatırım yapmaya devam ederek halkın konforu sağlanmaya çalışılıyor.
doğalgazın tüketimi yıldan yıla artış gösterdi. 2017 yılında tüketim 53.857 milyon metreküp oldu. 2019 yılında yaşanan zorlu ekonomik durumun gaz tüketiminde düşüşe yol açarak 46-47 milyar metreküpe düştüğü hesaplanıyor.
16 Milyondan Fazla Abone
Ülke çapında yaklaşık 16 milyon doğalgaz abonesi bulunuyor. Evler yılda 12-13 milyar metreküp gaz tüketiyor. Ev gazı talebinin 2019 yılından ortalamanın üzerindeki sıcaklıklar nedeniyle önemli ölçüde düşmesi bekleniyor.
Mevzuat Düzenleyici Eylemler
Milyonlarca doğalgaz abonesini doğrudan etkileyen önemli hukuki ihtilaflar gündeme geliyor. Bu, son zamanlarda yüksek fatura şikayetlerinin konusu olmuştur. Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş., EPDK doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Satış Sonrası Hizmet Yönetmeliği’nin veya yanlış ölçüm gibi durumların uygulamasının durdurulması ve iptali için Meclis’e dava açtı.
Şirket, dikkatini İsviçre Borçlar Kanunu içerisinde yer alan bazı maddelere odaklandı. Bu yasada “zaman aşımı” sürenin 10 yıl olarak öngörüldüğünü, buna karşılık yönetmelikte yer alan maddeye göre ise 1 yılla sınırlandığında altını çizdi. Şirket, bu durumun “haksız zenginleşmeye” yol açtığı savını öne sürdü.
Kurum, bir süre önce Danıştay`da dava açıldığını belirterek, geriye yönelik tahsilatlarla ilgili bir de Enerji Piyasası Kurul kararı bulunduğunu, söz konusu karara da itiraz edildiğini de söyledi. Kurum, bazı sorunlu sayaçlar bulunduğunu, bu abonelere yönelik geçmiş dönemi içerecek biçimde işlem yapılamadığını söyledi.
Yönetmelikteki O Önemli Madde
EPDK`nın, “Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği”ndeki ilgili maddesi şöyle:
“Sayacın kurum tarafından ölçüm yapamadığı veya yapılan bu ölçümün yanlış yapıldığı süre; açma-kapama, mühürleme, pil ve sayaç değiştirme, sökme-takma ve abonelik sözleşmesi imzalanması süreçlerinden ya da bu süre bir yıldan uzun ise son süre bir yıllık süredir.”
Yasada Yer Alan O Madde
Borçlar Yasası içerisinde yer alan zaman aşımına ilişkin maddesi ise şöyle:
“Sebepsiz ve karşılıksız bir zenginleşmeden doğan istem hakkı ise hak sahibinin geri isteme hakkının var olduğunu öğrendiği ilk tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde zenginleşmenin gerçekleştiği o ilk tarihten itibaren on yılın geçmesiyle tamamen zaman aşımına uğrayabilir.”
Bu iki maddeninde mahkemede görüşüleceği ve hakimin en hakkaniyetle kararı vereceğine inanan halk, davanın sonucunu merakla bekliyor.