İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Mahmure Ana’nın Mirası Kimlere Kaldı

Mahmure Ana’nın Mirası Kimlere Kaldı

Eski Türk güzeli ve doktor Mahmure Birsen Sakaoğlu vasiyetinde itfayicileri de unutmadı. Ünlü doktoru 87 yıl arayla iki kez Fatih İtfaiyesi itfaiyecileri yangından kurtardı. Sakaoğlu 16 milyon TL’lik mirasını yangından onu kurtaran itfaiye erleri için bankaya yatırıldı, ancak 18 yıl sonra mahkemede bu miras onaylandı.

Sakaoğlu’nun 2003 yılında 94 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından, kardeşi Albay Selahattin İzmirli ve dört emekli yeğeni, 2000 yılında Sakaoğlu’nun el yazısıyla vasiyetini protesto etti. Bakırköy Bölge Mahkemesi, altı hissenin mirasçılığına hükmetti. Mülkün iki hissesinin kardeşi Ahmet Selahattin İzmirli’ye, ikisinin Semiramis Aydınlık’a, birinin Vedat Sinan Pamukçu’ya ve birinin de Günseli Selma Pamukçu’ya ait olduğu belirlendi. Ama burada Sakaoğlu’nun iradesi ortaya çıktı. Vasiyetnamenin içeriğinin ortaya çıkmasının ardından kardeşi Serahatin İzmirli ve dört yeğeni mahkemeye başvurdu.

14 yıl süren hukuk mücadelesinin ardından mahkeme, vasiyetin geçerli olduğuna karar vererek, tüm banka ve evin 16 milyon TL’sinin itfaiyeciler ile Sakaoğlu’nun ismini verdiği 5 kişinin isimlerine bırakılmasına karar verdi. İzmirli kardeşin terekesinden pay alarak, vasiyetinde “Tek kuruş bırakmayacağım” dedi. Vasiyete göre; itfaiyeciler yaşadıkları sürece her üç ayda bir evlerinden banka parası ve kira geliri faizini alacaklardı.

Miras tartışması itfaiyeye de sıçradı. İstanbul Bölge Müdürlüğü ve Fatih İtfaiyesi bünyesindeki Merkez İtfaiye Müdürlüğü’nün 316 çalışanı vasiyetten yararlanabilmek için mahkemeye başvurdu. Mahkeme, dosyaları bilirkişilere gönderdi. Uzmanlar, vasiyetten yararlananlar olarak belirledikleri 263 itfaiyeciyi saydı. Davaya taraf olmak için başvuran 50 kişinin vasiyetnamenin hak sahibi olmadığı ortaya çıktı. Davanın seyri de bu detaylara bağlı olarak da değişti.

87 Yıl Arayla 2 Kez İtfaiyiciler Tarafından Kurtarıldı

1909’da Fatih’te doğan Mahmure Birsen Sakaoğlu, henüz dört yaşındayken evinin alev alması sonucu bir binada mahsur kaldı. Fatih İtfaiye Teşkilatı’na bağlı itfaiye ekibi ise Sakaoğlu’nu alevlerin arasından kurtarmayı başardı. Olayın ardından İzmirli ailesi, kızı her fırsatta kurtardığı için itfaiyeye teşekkür etti. Mahmure Birsen Sakaoğlu bu minnetlerle büyüdü. Tıp eğitimini tamamladıktan sonra Sakaoğlu, pratisyen hekim olarak çalışmaya başladı. Kendisi gibi bir doktor olan Mustafa Sakaoğlu ile evlendikten sonra Amerika’ya gitti. Yedi yıl sonra Türkiye’ye dönen çiftin çocukları olmadı. Mahmure Birsen Sakaoğlu, Eylül 1999’da eşini kaybetti. 87 yıl sonra ilk kez alevler içinde kalan Mahmule Biren Sakaoğlu’nu itfaiye ekipleri bir kez daha kurtardı.

El Yazısı Vasiyetini Bıraktı

Emekli Albay Serahatin İzmirli, ağabeyi ile aralarında çıkan anlaşmazlık üzerine vasiyetini 3 Mayıs 2000’de Bakırköy’deki notere iki doktorun şahitliğinde yazdı.

Şahitlerin huzurunda vasiyetini yazmaya başlayan Mahmure Birsen Sakaoğlu, Fatih’teki dairesinin satılmadığını, cari dolar ve TL bankada kaldığı sürece kiranın ve cari doların Türk lirası olduğunu söyledi. Üç ayda bir tahsil edilecektir. Dağıtılacak miktarı ise yine bu vasiyetinde belirtti. Sakaoğlu ayrıca “manevi oğlu” dediği Mustafa Bekir’den araba almasını, toplanan faizi ve kiradan enflasyona göre yapılacak olan geliri itfaiyiceilere ödemesini istedi. Geçimini ödemeyi vasiyet etti. Sakaoğlu, bir itfaiyecinin veya oğlunun ölmesi halinde faiz ve kira gelirinin hayatta kalanlar arasında bölüştürülmesini şart koştu.

Sakaoğlu, vasiyetinde, altının tutulduğu bankanın müdür yardımcısı Meral Çatakoğlu, avukatı Kaya Açıkel, dönemin vali yardımcısı Erdoğan İzgi ve maliyeci Hakkı Sağlam’ın da aynı şartlar altında olduğunu söyledi. Onlarda mirastan yararlanacaktır.

Kardeşi Bir Kuruş Alamadı

Mahmure Birsen Sakaoğlu da vasiyetinde ağabeyi Ahmet Selahattin İzmirli ile arasında çıkan bir anlaşmazlıktan bahseder ve kardeşinin bir kuruş almasını engellemek ister.